Waarom kan het lonen om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde vormt de basis voor verschillende belastingen en heffingen, waaronder de onroerendezaakbelasting (OZB) en de inkomstenbelasting. Een te hoge WOZ-waarde kan dus flink in de papieren lopen. Door WOZ Waarde bezwaar te maken, kunt u mogelijk besparen op uw belastingaanslag. Daarnaast kan een lagere WOZ-waarde ook gunstig zijn bij het aanvragen van een hypotheek.
Hoe weet u of uw WOZ-waarde te hoog is?
U kunt op verschillende manieren beoordelen of uw WOZ-waarde te hoog is. Zo kunt u bijvoorbeeld kijken naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in uw buurt. Ook kunt u een taxateur inschakelen om de waarde van uw woning te beoordelen. Daarnaast kunt u gebruik maken van online tools die een indicatie geven van de WOZ-waarde van uw woning. Let wel op dat deze tools niet altijd betrouwbaar zijn en dat het gaat om een indicatie.
Welke stappen moet u nemen om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde?
Als u denkt dat uw WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, kunt u bezwaar maken bij de gemeente. Dit moet binnen zes weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. U kunt online bezwaar maken via de website van de gemeente of schriftelijk bezwaar maken door een brief te sturen naar de gemeente. In deze brief moet u uw naam, adres, de beschikkingsdatum en het beschikkingsnummer vermelden. Daarnaast moet u de reden van uw bezwaar duidelijk maken en eventueel bewijsstukken meesturen.
Wanneer is het verstandig om een deskundige in te schakelen?
Als u twijfelt over de hoogte van uw WOZ-waarde of als u geen ervaring heeft met het maken van bezwaar, kan het verstandig zijn om een deskundige in te schakelen. Een taxateur kan bijvoorbeeld een objectieve waardebepaling uitvoeren en u adviseren over de te volgen procedure. Ook zijn er gespecialiseerde bedrijven die u kunnen helpen bij het maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde. Let wel op de kosten die hiermee gemoeid zijn.
Wat kunt u doen als uw bezwaar wordt afgewezen?
Als uw bezwaar wordt afgewezen, kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Hierbij kunt u zich laten bijstaan door een advocaat. Het is wel belangrijk om hier rekening te houden met de kosten die hiermee gemoeid zijn. Daarnaast is het mogelijk om te onderhandelen met de gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde. In sommige gevallen kan de gemeente bereid zijn om de WOZ-waarde te verlagen om zo een langdurige juridische procedure te voorkomen.
Een andere optie is om de zaak voor te leggen aan de Waarderingskamer. Dit is een onafhankelijke instantie die toezicht houdt op de uitvoering van de WOZ. U kunt hier een klacht indienen als u van mening bent dat de gemeente de WOZ-waarde onjuist heeft vastgesteld. De Waarderingskamer zal dan onderzoeken of de gemeente zich aan de regels heeft gehouden.
Tot slot is het belangrijk om te weten dat de gemeente verplicht is om jaarlijks de WOZ-waarde van uw woning vast te stellen. Dit betekent dat u elk jaar opnieuw bezwaar kunt maken tegen de WOZ-waarde. Het kan daarom lonen om jaarlijks de hoogte van uw WOZ-waarde te beoordelen en eventueel bezwaar te maken als deze te hoog is vastgesteld.
Het maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde kan de moeite waard zijn als u denkt dat deze te hoog is vastgesteld. U kunt op verschillende manieren beoordelen of uw WOZ-waarde te hoog is en vervolgens bezwaar maken bij de gemeente. Als u twijfelt over de hoogte van uw WOZ-waarde of de te volgen procedure, kan het verstandig zijn om een deskundige in te schakelen. Mocht uw bezwaar worden afgewezen, dan zijn er verschillende opties om hiermee om te gaan. Houd er tot slot rekening mee dat u jaarlijks bezwaar kunt maken tegen de WOZ-waarde en dat het verstandig kan zijn om hier elk jaar opnieuw naar te kijken.